Pomoč pri načrtovanju poroke

Poroka je velik dogodek, ne samo za bodoča zakonca osebno, ampak tudi kar se tiče priprav. Potrebno je pomisliti na veliko stvari in nemalokdaj bodoča zakonca niti ne vesta, kje bi začela. Tisti z organizatorsko žilico se običajno kar hitro znajdejo, kljub temu pa bo gotovo vsak par iskal nasvete pri tem ali onem prijatelju, sorodniku, strokovnjaku.

Vsak začetek je težak

Če sta se odločila, da bosta poroko načrtovala večinoma sama, bosta vsaj na začetku potrebovala nekaj osnovnih informacij. Dobra izbira je skupni ogled poročnega sejma, kjer ne bosta dobila samo veliko idej za vajino poroko, ampak se bosta lahko tudi srečala s ponudniki raznoraznih storitev. Od izposojevalcev poročnih oblek, zlatarn, gostincev, cvetličarn pa do slaščičarn, fotografov in drugih. Zelo dobrodošel bo promocijski material, ki ga bosta prejela, saj vas bodo dobesedno zasuli s pomembnimi in na žalost tudi nepomembnimi nasveti. Prav zato pa lahko po obisku takšnega sejma nekoliko izgubite motivacijo za načrtovanje, ker se naenkrat soočite z obilico dela, ki vas čaka. Toda ne obupajte, počasi boste odbrali le dobre informacije, ki vam bodo koristile pri načrtovanju vaše poroke, vso ostalo šaro pa pozabili.

Bitka s časom

Za manj stresno načrtovanje poroke vam svetujemo, da si pustita dovolj časa – vsaj pol leta, če ne več. Ne pozabita tudi, da so nekatera gostišča, priljubljeni kraji za poroko in ansambli lahko zasedeni že za eno leto vnaprej. Vendar to običajno drži le za t.i. sezono porok (od maja do septembra). Načeloma se v hladnejših mesecih koledar zasedenosti precej sprosti in na račun tega lahko tudi v sorazmerno kratkem roku prideta do želenega ponudnika.

Načrtovalka porok?

Če mislite, da se nikakor ne bi znašli v vlogi organizatorja, če pravzaprav ne veste, kaj vse je potrebno postoriti, če bi radi dobili različne konkretne ideje za vašo poroko ali nasprotno, če ste že popolnoma odločeni, kaj bi radi, a se načrtovanja poroke preprosto ne morete lotiti, je prava izbira za vas profesionalna načrtovalka porok. V Sloveniji je izbira ponudnikov organizacije porok sicer nekoliko bolj omejena, kljub temu pa vam dobra organizatorka lahko prihrani marsikatero skrb. Tudi cenovno vas najem osebne načrtovalke porok ne bo prišel toliko več, če primerjate njeno storitev z vsemi prevoženimi kilometri, ko boste iskali pravega ponudnika za vas. Običajno se načrtovalka porok lahko izbori tudi za cenovno ugodnejše variante, saj stalno sodeluje z nekaterimi ponudniki, ki ji v zameno ponujajo takšne ugodnosti.

Več glav več ve

Povprašajte mamo, prijateljico, sosedo, če poznajo kakšen dober ansambel, primerno gostišče ali ugodnega cvetličarja, toda ne imejte njihovih predlogov za suho zlato. Še vedno je priporočljivo, da se prepričate sami, če je ta ponudnik res to, kar ste iskali, da ne bo na koncu prišlo do kakšnih neprijetnih presenečenj. Tudi tu vam organizatorka porok lahko odlično svetuje, saj sama pozna veliko različnih ponudnikov poročnih storitev in vam glede na vaše želje in zahteve lahko priporoči najbolj ustreznega.

Zaupajta vase in drug drugemu

Ne glede na to, ali se bosta načrtovanja poroke lotila sama ali bosta najela strokovno pomoč, je ključ do uspeha, kako se bosta na vajini poroki najbolje počutila, ta, da ostaneta zvesta sebi in svojim željam. Ne popustita predlogom drugih, če vaju ti v resnici ne veselijo, in zaupajta vase, ko bosta sprejemala pomembne odločitve. Če bosta tako ravnala, se bosta na svoj poročni dan zares počutila kot najpomembnejši element vajine poroke, kar tudi sta.