10 korakov za lažji začetek načrtovanja poroke

par načrtuje porokoČestitamo za zaroko! Ko se prvotni šok in čustva ob zaroki pomirijo, nastopi čas za različne odločitve. Da načrtovanje ne bi bilo preveč stresno, ker ne veste, kje bi začeli in na kaj vse morate biti pozorni, vam tukaj predlagamo 10 stvari, ki jih morate opraviti po zaroki.

  1. Določita časovni okvir

Najprej razmislita, kako dolgo bo trajala vajina zaroka. To je seveda odvisno od različnih faktorjev, kot je na primer priljubljen datum oz. letni čas ali od tega, koliko časa potrebujeta za pripravo. Nemalokrat je trajanje zaroke odvisno tudi od rezervacij kraja za poroko, za pogostitev ali zasedenosti ansambla, če si želita kakšne izjemno priljubljene lokacije ali glasbene zasedbe. Običajno pa zaroka traja od pol do enega leta, ali dlje.

  1. Zamislita si slog poroke

Slog vajine poroke se bo najbolj odražal na izbiri kraja za poroko oz. lokacije pogostitve. Bodisi da bo to razkošna dvorana ali prijetno domače dvorišče, razmislita o dveh stvareh: »Kaj vama je bolj pri srcu in s koliko denarja razpolagata?« Glamurozna poroka v izbranem dvorcu bo vsekakor prava izbira za tiste, ki si želite blišča, medtem ko bo zanjo najverjetneje treba odšteti več. Bolj sproščeno vzdušje pa bo vladalo na slavju, prirejenem na domači zelenici ali na kakšnem kmečkem turizmu. Tudi tu ni nujno, da boste veliko prihranili, zato res poskušajte najprej svoje želje prilagoditi finančnim zmožnostim, kot obratno.

  1. Določita cenovni okvir

Na podlagi izbranega sloga poroke, se sedaj odločita, koliko sta pripravljena zapraviti za vajino poroko. Razmislita o vseh izdatkih na poroki in koliko sta za posamezno stvar pripravljena plačati in tako bosta dobila okvirno končno ceno poroke. Pomislita na vabila, gostišče, hrano, obleke, čevlje, modne dodatke, poročni ansambel, cvetje in dekoracije, ličenje, poročno pričesko, fotografiranje, darila za svate, in še kaj, ter nato končno ceno primerjajta s financami, ki jih imata na voljo. Zapomnita si – cena je v veliki meri odvisna od treh faktorjev:

-Formalnost poroke: na splošno, bolj formalna kot je poroka, dražja je, saj boste morali usklajevati lokacijo, hrano in dekoracijo, s katerimi boste ustvarili prefinjen slog poroke.

-Dan in letni čas: Sobote, poletni meseci in večerne pogostitve so običajno najdražji.

-Izbira kraja: Poroka v večjih mestih in na bolj zaželenih lokacijah je preprosto  dražja od tiste v manjših krajih in v manj znanih gostiščih.

  1. Izberita datum poroke

Izbira poročnega datume je lahko težja, kot si mislita. Razmislita o naslednjih stvareh: »Koliko časa potrebujeta za priprave? Ima kdo od bližnjih takrat maturo, gre na počitnice ali ima takrat predviden datum poroda?« Če ste se v srcu že odločili za poročno lokacijo, ansambel ali priljubljenega fotografa, je njihova razpoložljivost tudi odločilnega pomena.

  1. Izdelajta seznam povabljencev

Pogovorita se, koliko gostov okvirno bi rada povabila in vajino odločitev zopet uskladita s finančnimi zmožnostmi. Nato izdelajta seznam povabljencev, ki vama bo v pomoč pri določanju natančnega števila povabljencev in razmerja med gosti z nevestine in ženinove strani, ter tudi pri naročilu in izdelavi vabil, sedežnega reda na poročnem slavju in podobno.

  1. Izberita kraj za pogostitev

Na podlagi števila povabljenih bosta tudi lažje iskala lokacijo za poročno slavje. Vsak lastnik gostišča ali lokacije za poroko vaju bo najprej vprašal po številu povabljenih, da boste lahko videli ali njegove kapacitete ustrezajo vajinim željam. Od števila povabljenih je namreč odvisno ali lahko izpeljeta poroko na majhnem kmečkem turizmu ali  bosta morala najeti večjo dvorano za goste. Bodita pozorna tudi na to, da pravočasno rezervirata bolj zaželene lokacije.

  1. Izberita poročni ansambel

Tudi določeni poročni ansambli so lahko precej zasedeni, še posebej v visoki sezoni porok, zato se pravočasno dogovorite za izbrani datum. Razmislita, kakšno skupino ali posameznega glasbenika bi najela za vajino poroko. V pomoč pri izbiri, vama je lahko ta članek.

  1. Razmislita o organizatorju porok

Če sta zelo zaposlen par, razmislita o tem, da bi najela profesionalnega organizatorja porok. Ta vama lahko na podlagi vajinih želja samo svetuje, saj se na stvari spozna in ima veliko kontaktov, ali pa vama organizira celotno poroko – od pošiljanja vabil do rezervacije poročnega potovanja. Seveda bo to predstavljalo dodaten strošek, toda na račun zapravljenih živcev že tako preobremenjenega para, bi rekli, da se splača.

  1. Oznanita poroko

Pošljita vabila, ali pa si, če vama čas to dopušča, vzemita čas, da osebno prineseta vabilo vsakemu sorodniku ali prijatelju. To je lahko tudi odlična priložnost, da bodočega moža ali ženo bolje seznanita s tistimi člani vaše družine, ki jih drugi ne pozna dobro ali pa jih sploh ne pozna. Tako bo tudi na poroki vsem svatom prijetneje, če bodo ženina in nevesto spoznali že prej.

  1. Začnite izbirati poročno obleko

Nikoli ni prezgodaj, da začnete razmišljati o poročni obleki. Razmislite, kakšen slog vam ustreza. Letni čas bo prav tako vplival na izbiro. Se poročate v vročem poletju ? Izberite lahkotne tkanine, kot je šifon, lan ali organzin. Si bosta izrekla »da« pozimi? Brokat, umetno krzno in žamet ali velvet bodo poskrbeli, da vam bo toplo. Saten, svila, šantung in til so primerni za vsak letni čas. Več o izbiri pravega sloga poročne obleke, si lahko preberete tukaj.