Formalnosti pred poroko

poroka prstaniČeprav so formalnosti eden bolj nadležnih opravkov, ki jih morate storiti pred poroko, brez njih zagotovo ne bo šlo. Papirologija nikomur ni prav posebej všeč, zato je najbolje da se s tem soočite in opravite čim prej je možno.

Naj gre za civilno ali cerkveno poroko – če se želimo poročiti, bomo za to morali odšteti tudi nekaj svojega dragocenega časa za formalnosti pred poroko. Da pa vam bi bilo pri tem početju lažje in bi kar najhitreje minil, smo sestavili kratek seznam po kronološkem zaporedju, kaj vse morate storiti pred poroko, kje se morate zglasiti in kaj morate prinesti s seboj.

Civilna poroka

Za civilno poroko se bosta morala oglasiti na izbrani upravni enoti, kjer se želita poročiti. Seznam upravnih enot si lahko ogledata tukaj. Navadno se to stori vsaj pol leta pred samo predvidenim datumom poroke. Na upravni enoti se zglasita pri matičarju, kjer podpišeta dokument oz. prijavo, s katero izjavljata, da svobodno sklepata zakonsko zvezo in da so pogoji za njeno veljavnost dopolnjeni. S seboj bosta morala imeti svoje osebne dokumente in podatke prič: ime in priimek, datum rojstva in naslov stalnega prebivališča.  Skupaj boste določili ustrezen datum in uro poroke, matičar  pa po navadi doda še kratka navodila glede same poroke in ceremonije.

Cerkvena poroka

Pri cerkveni poroki je potrebno kar nekaj posebnih formalnosti. Cerkveni zakon velja za zelo odgovorno ravnanje, zato potrebuje določeno pripravo. Preden se bosta odločila na vrat na nos odpeketati k vajinemu župniku, bosta morala najprej opraviti tečaj priprave na poroko. Takšnih organiziranih priprav je kar nekaj. Izbirata lahko med daljšimi pripravami, kakršna je na primer E-priprava na zakon, ali krajšimi vikend pripravami. Veliko različnih možnosti si lahko pogledata tudi tukaj ali pa povprašajta svojega župnika. Podobno kot za civilni obred, se pozanimajta dovolj zgodaj glede prostih mest za prijavo na tečaj. Še posebej če nameravata na tečaj hoditi v Ljubljani. Po opravljenem tečaju bosta prejela potrdilo, ki ga skupaj, vsak s svojim krstnim in samskim listom odneseta vajinemu župniku, ko bosta prišla prijavit poroko. V primeru da sta bila krščena v drugi župniji, bosta krstni in samski list morala dobiti v župniji, kjer sta bila krščena. Skupaj z župnikom boste nato določili ustrezen datum, župnik pa bo na osnovi zbranih dokumentov napisal poročni zapisnik.