Fotografiranje poroke: spomini za celo življenje

poročni fotografVaš poročni dan je dogodek, ki ga boste v svojem srcu hranili celo življenje. Občutkov sreče in veselja prav gotovo ne boste pozabili, poročna fotografija pa bo poskrbela, da se boste lahko vedno tudi ozrli nazaj in podoživeli nekatere trenutke, ki vam bodo po dolgih letih zakona morda ušli iz spomina. Privoščite si torej dobrega fotografa, ki vam bo nepozaben dan znal ujeti v svoj objektiv, da bo zares nepozaben.

Izberita slog poročne fotografije

Najprej se odločita, kakšen slog vama je najbolj pri srcu. So vama všeč bolj sproščene fotografije, na katerih se odraža vaša igrivost in spontanost ali raje pozirata po željah fotografa in sta bolj nagnjena k umetniško dovršenim, stilskim fotografijam. Priporočamo vama, da pregledata spletne strani poročnih fotografov, na katerih imajo po navadi objavljene vzorčne fotografije, ter tako izbereta slog fotografa, ki vama bo obema najbolj všeč.

Črno-bele fotografije proti barvnim

Črno-bele fotografije so čistejše in oči se jim lažje prilagodijo. Kakšen je rezultat? Osebe na fotografiji in s tem njihova čustva pridejo bolj do izraza! Poleg tega črno-bel film prekrije nepravilnosti na koži ali rdečico, ki vam stopi v lica, še preden imate narejen popoln make-up in pričesko. Črno-bele fotografije so zato idealne za intimne trenutke, napolnjene s čustvi, kot na primer, ko mama nevesti zapenja poročno obleko, pogled v ogledalu, ko vam stilistka dela poročno frizuro, poljub mladoporočencev, njun prvi ples. Ko se začnejo zbirati svatje in dogajanje zaživi, pa nastopi čas, da zasijejo barve. Obleke, cvetje, hrana – vse te stvari kličejo po barvnem filmu. To so fotografije zakoncev v objemu narave, skupinske in portretne fotografije in ni potrebno, da so vse posnete
podnevi. Barvni film deluje dobro tudi v mraku ali v notranjih prostorih, kjer lahko poročni fotograf ujame v objektiv romantično zatemnjeno ozračje v sobi. Zato vam priporočamo, da se z izbranim fotografom dogovorite o možnostih, da bi kombinirala črno-bele in barvne fotografije, ki bodo vašo poroko zajele v najlepši luči.

Poročno fotografiranje in izbira fotografa

Izbirate lahko med različnimi profesionalnimi fotografi, ki bodo svoje delo prav gotovo opravili kakovostno in po vašem zadovoljstvu, v primeru, da se prej z njimi pogovorite o vaših željah in pričakovanjih. Dogovorite se za sestanek in izberite tistega fotografa, za katerega bosta imela občutek, da ste se dobro ujeli še pred samim velikim dogodkom. Tako bo manj napetosti med osebami na eni in drugi strani objektiva, kot če bi fotografa spoznali tik pred poroko ali če se z njim ne bi dobro ujeli že na začetku. Najbolje je, da poročnega fotografa čim bolj seznanite s podrobnostmi vaše poroke oz. vaju dveh samih. Poleg »poslovnih« stvari se morda pogovorite še o osebnih zadevah: kako sta se spoznala, kako zaročila, seznanite ga z družinskimi člani, ki so vama najbolj pri srcu in s stvarmi, ki jih imata rada. Morda imata psa, ki bi ga želela vključiti v poročno fotografijo, ali pa si želita fotografije na kakšnem posebnem kraju, ki vama veliko pomeni. Tako si bo fotograf ustvaril pristno sliko o vaju, ki jo bo lahko potem lažje prenesel tudi na poročne fotografije. Dogovorite se seveda tudi za formalnosti. Veliko fotografov vam ponuja tudi fotografiranje v studiu ali na posebnih lokacijah, kamor se mladoporočenca, priče in starši odpeljejo na fotografiranje. Vendar pozor – pomislita tudi na svate med tem časom, saj verjetno res ne želita, da bi se na vajini poroki dolgočasili. Morda jim lahko ta čas pripravita kakšno animacijo, ogled bližnje vinske kleti ali kmečkega turizma in podobno. Vendar se od gostov ne zadržita predolgo, saj so kljub temu oni prišli tja zaradi vaju.

Profesionalni ali ljubiteljski fotograf?

Profesionalni fotografi svoje delo običajno opravijo po vaših zahtevah in okusu, če ste se le pozanimali o njihovem načinu dela. In ker je to zanje delo, se cene profesionalnega fotografiranja vrtijo nekje med 300 in 1500 €. Za tiste, ki bi želeli nekoliko prihraniti pri fotografijah, kljub temu pa bi radi imeli trajen spomin na svoj dan ljubezni, je lahko tudi ljubiteljski fotograf, morda sorodnik ali prijatelj, prava izbira. Če ste že videli nekaj njegovih fotografij in se vam zdijo očarljive, ga vprašajte ali bi morda bil pripravljen fotografirati tudi vašo poroko. Kljub temu, da res nima toliko izkušenj kot profesionalni fotograf, bo morda prav tako naredil čudovite fotografije, ker vas pozna in ve, česa si želite. Vseeno se tudi z njim dogovorite o željah in pričakovanjih, da ne bi to na koncu pripeljalo do slabe volje in pokvarilo vašega odnosa z njim.