Barva cvetja na poroki

Izbira ujemajoče barve cvetja s celotnim videzom poroke je za vsako nevesto pravi izziv. Tukaj si lahko preberete nekaj namigov, kako izbrati barvo cvetja na vaši poroki.

Pri nevestinem šopku je seveda najpomembnejše to, da ga uskladite z barvo obleke. Lahko se odločite za ujemajoč ali kontrasten pristop usklajevanja. Ostali cvetlični aranžmaji, kot so naprsni šopki, krasitev avtomobilov in tudi trakovi, mašne, baloni ter drugačne dekoracije bodo običajno usklajeni s poročnim šopkom oz. celotnim videzom na poroki. Zato izbira prave barve poročnega šopka pravzaprav narekuje tudi slog poroke.

Klasična poročna obleka

Pri beli poročni obleki (kamor spadajo tudi vsi »odtenki« bele – od naravne, krem, smetanove, barve šampanjca, sivo bele ipd.) lahko izbirate med nešteto možnostmi. Od ujemajočih enakih odtenkov snežno bele ali bež barve, ki se običajno koordinirajo z zelenimi in rumenimi odtenki, do raznobarvnih kombinacij, ki se ujemajo z detajli na nevestini poročni obleki, nakitom, ženinovo kravato ali z drugimi podrobnostmi na poroki.

Barvna poročna obleka

Pri barvnih poročnih oblekah pa boste morale o barvi poročnega šopka malo bolj razmisliti. Mi vam ponujamo tri rešitve:

1. Enaka kot barva poročne obleke

Lep učinek boste dosegli, če se odločite za enako barvo, kot je vaša poročna obleka, vendar naj to ne bo samo ena vrsta cvetja, ampak različno cvetje s prelivajočimi toni te barve – od temnejših do svetlejših odtenkov.

2. Izbira kontrastne barve

Za nekoliko bolj drzen slog, vam predlagamo izbiro kontrastne barve. Z izbiro kontrastne barve dosežete naraven dopolnjujoč učinek. Če bo vaša poročna obleka na primer rdeča, lahko v poročnem šopku prevladuje zelena barva. Drugi kontrastni pari barv so: rumena – vijolična in modra – oranžna.

3. Bel šopek

Če se ne morete odločiti za barvo šopka, izberite belo. Bel poročni šopek se bo vedno podal h katerikoli barvni poročni obleki, še posebej če je ta intenzivne barve, in bo vnesel več svežine in lahkote vašemu videzu.

Še nekaj namigov pri izbiri:

  • Povprašajte izbranega cvetličarja, če vam lahko ponudi okviren predogled poročnega šopka in vam pokaže cvetje iz katerega bo narejen.
  • Prinesite k cvetličarju vzorec blaga iz katerega je narejena vaša poročna obleka, tako vam bo tudi on lažje svetoval.
  • Če bi radi nekoliko prihranili, izbirajte med domačim in sezonskim cvetjem.
  • Se boste poročile poleti ali v visoki vročini? Izberite trdoživo cvetje, ki ne bo hitro ovenelo, kot na primer sončnice, cinije, dalije, lilije ali hortenzije. Izogibajte pa se gardenijam, šmarnicam, tulipanom in divjem cvetju.
  • Ne ozirajte se le na barvo cvetja – če ima neko cvetje za vas poseben pomen, se pri cvetličarju posvetujte, ali ga lahko vključite v vaše cvetlične aranžmaje.
  • Pri izbiri šopka je pomembna tudi oblika in velikost. Več o različnih tipih šopkov si preberite tukaj.