20 idej, kako omiliti poročne izdatke

Vsi vemo – poroka veliko stane. Kljub temu lahko z nekaj preprostimi koraki prihranita na različnih izdatkih, ne da bi prihranila na stilu.

1. Zmanjšajta število povabljenih. S tem preprostim ukrepom bosta prihranila ne le na poročnih menijih, ampak tudi na vabilih, naprsnih šopkih, darilih za svate, poročni torti, najemu večje dvorane za poročno slavje, …

2. Odmislita čas visoke sezone porok (maj – avgust) in prihranita ogromno! Poroka v snegu, na primer, je lahko zares pravljična!

3. Poročita se v med tednom in prihranita pri najemu lokacije za poročno slavje in pri pogostitvi. Verjetno bo na takšno poroko lahko prišlo tudi manjše število gostov (le tisti, ki so vama najbližje).

4. Za poročne prstane lahko uporabita zaročne (če jih imata), predelata kakšne starejše prstane (od babic) ali pa dasta nekaj zlatega nakita pretopiti in privarčujeta na materialu.

5. Izposoja obleke vaju lahko pride več kot šivanje preprostejše poročne obleke po meri (predvsem nevestine).

6. Pri izdelavi poročne obleke lahko veliko prihranite z izbiro nekoliko cenejšega blaga.

7. Za cerkveno poroko izberita datum, kmalu po kakšnem večjem cerkvenem prazniku ali žegnanju. Cerkev bo tako že praznično okrašena.

8. Uporabita več zelenja in manj cvetja. Za poročni šopek je cenejša varianta tudi malo cvetja v kombinaciji s tilom oz. takoimenovani »balerina šopek«.

9. Izberita manj drago cvetje in le eno ali dve vrsti.

10. Odločita se za sezonsko cvetje.

11. Uporabita cvetje iz domačih vrtov, travnikov, … Lahko tudi za poročni šopek, če se kdo v družini ali kakšen prijatelj ponaša z aranžersko žilico.

12. Vključita necvetličarsko dekoracijo: baloni, lampijončki, trakovi, til, čajne svečke, cvetni listi …

13. Preskočita zdravico s šampanjcem po poročnem obredu.

14. V primeru večjega števila gostov naročita manjšo eno ali dvonadstropno torto, okrašeno po vajinih željah, in nato dodatno (neokrašeno torto), ki jo bodo v kuhinji razrezali za vse goste.

15. Izdelajta preprosta vabila ali jih natisnita sama (enako lahko naredita tudi z menijem, sedežnim redom,…).

16. Za drobno pecivo poprosita babice, sosede, tete, če so vešče v kuhinji. Gotovo se bodo z veseljem izkazale!

17. Razdelita darila za svate po paru ali družini in ne vsakemu svatu posebej.

18. Pri fotografijah ali snemanju poroke najprej pomislita na kakšnega družinskega člana ali prijatelja, ki se s tem ljubiteljsko ukvarja.

19. Najemita manjši ansambel, Dj-a, duet ali solista.

20. Imejta krajše poročno slavje (in temu primeren krajši meni) in rezervirajta popoldansko- večerni termin, namesto večerno-nočnega. Raje kot na preobilje hrane dajta poudarek na dogajanju – izdelajta protokol na poročnem slavju (ali pa to nalogo zaupajta kakšnemu družinskemu članu, če želita, da bo bolj ali manj presenečenje) in se skupaj z ansamblom dogovorite o nastopu (vajin prvi ples, igre, morda kakšna predstavitev vajinega življenja s fotografijami, čas za petje in ples, torta, metanje šopka, …). Celotno dogajanje s pogostitvijo vred lahko strneta v 6 do 7-urno večerno poroko, ne da bi gostje bili za kaj prikrajšani.