Poročni prstan: 7 nasvetov, kako izbrati pravega

Ne glede na to, kakšen slog, barvo in kovino boste izbrali za vaš poročni prstan, si najprej preberite teh 7 osnovnih pravil, povzetih v večne pregovore. Le tako bo vaša izbira poročnega prstana lahko kljubovala času.

1. Denar, sveta vladar

In tudi pri izbiri poročnih prstanov morata žal najprej pomisliti na to, koliko sta pripravljena zanje zapraviti. Določita si torej okviren limit, znotraj katerega se bosta nato lažje odločala med različnimi zlatarji, kovinami, dizajni in dragimi kamni. Par preprostih, kakovostnih zlatih poročnih prstanov lahko ponekod dobita že od 150 ali 200 € naprej, medtem ko bosta za platinaste morala odšteti vsaj približno trikrat več. Osnovno graviranje (imena in datuma) je pri nekaterih zlatarjih že vključeno v ceno, drugod pa je treba doplačati (še posebej, če imata kakšne posebne želje, kot so ročno graviranje, poseben napis ipd.).

2. Rana ura, zlata ura (ali prstan)

Z iskanjem začnita že zgodaj oz. vsaj dva do tri mesece pred poroko. Preglejta spletne strani, revije, reklame, da dobita čim več idej. Ne preskočita pregledovanja različnih zlatarn in njihovih izdelkov, saj je to zelo pomembno opravilo (pa še zabavno je). Če se bosta odločila za prvi par, ki vama bo všeč, ko ga bosta zagledala, vama je lahko pozneje žal, ko bosta videla kaj lepšega. Pustita si še več časa, če si želita izdelave unikatnih prstanov po naročilu.

3. Vsakomur se svoje najlepše zdi

Razmislita – kakšne barve kovine si želita – rumene ali bele? Morda rdečkaste? Če imata podoben okus in enake želje, izbira najbrž ne bo pretežka. Kaj pa, če je vaš celoten nakit iz rumenega zlata, on pa bi rad prstan iz bele kovine, da bi se ujemal z njegovo uro? Naredita kompromis – iščita prstana z belo in rumeno kovino. Če radi izstopate, preglejte prstane z barvnimi kamni. Če so vajine želje preveč različne, pa se lahko odločita tudi za različna obročka. Konec koncev je pomembno le, da se ujemata vidva in ne vajina poročna prstana.

4. Ni vse zlato, kar se sveti

Res je, tu so še srebro, platina, rodij in paladij. Te plemenite kovine se zaradi svojih posebnih lastnosti najbolj uporabljajo pri izdelavi poročnih prstanov. Najpogostejše je seveda zlato, takoj za njim pa platina. Kakšne so prednosti in slabosti ene in druge kovine? Platina je redka in dragocena. Zaradi svoje čvrstosti je zelo primerna za vgradnjo kamnov. Če pa imate še resne težave s kožo, je platina vsekakor prava izbira, saj je hipoalergena. Zaradi vseh teh izjemnih lastnosti pa je žal tudi draga. Po drugi strani se tudi hitreje opraska, kot drugi materiali (čeprav brez izgube kovine, tako da bo ob občasnem loščenju vedno videti odlično). Zlato pa je močno, cenejše in različnih barv (najpogosteje rumeno, belo in roza-rdeče, obstaja pa tudi škrlatno, vijolično, zelenkasto, modrikasto in črno zlato). Žal pa ni tako čisto – da je bolj močan, ga skoraj vedno zlivajo z drugimi kovinami (bakrom, aluminijem, kobaltom idr.). Najpogostejša zlitina na trgu pri nas je 14 karatna, pri kateri je le dobrih 58 % čistega zlata. Če ste občutljivi na eno od primesi , vam torej zlat prstan lahko povzroča alergične reakcije.

5. Čez sedem let vse prav pride

To je sicer res, a pomislite na tak prstan, ki bo večen in ne moderen le v tem trenutku. Navsezadnje ga nameravate nositi vsak dan naslednjih … let. Pazite tudi na funkcionalnost in razmislite o prstanu, ki se bo najbolje prilegal tudi vašemu življenjskemu stilu. Če ste na primer zelo športen tip, izberite tanjši prstan z zaobljenimi robovi. Tisti, ki veliko delajo z rokami pa naj posežejo po preprostem prstanu iz ene same kovine, brez dragih kamnov, ki bi lahko izpadli, ali gravur na zunanji strani prstana, v katere se zažre umazanija.

6. Ceneno blago je vedno najdražje

Ker ne glede na to, koliko odštejete zanj, če izdelava ni kvalitetna, ste plačali preveč. Zato preverite tudi kakovost prstanov, za katere ste se odločili. Na notranji strani morajo imeti vsaj dva žiga – prvi je zaščitni znak izdelovalca ali zlatarne, drugi žig pa je znak čistine, kar pomeni da naj bi prstan ustrezal določenim standardnim stopnjam zlitine (na primer oznaka 585 za 14 karatno zlato).

7. Poskusiti ni greh

Večina zlatarjev to ve, vendar da boste vedeli tudi vi – nikoli ne določite velikosti poročnega prstana pri preizkušanju zjutraj, po vadbi, med menstruacijo ali kadar vam je zelo vroče oz. hladno. V teh »izjemnih« pogojih vam prsti namreč lahko otečejo zaradi vseh naštetih dejavnikov. Zato obvezno poskušajte poročne prstane, ko ste mirni in imate normalno telesno temperaturo.