Poročno cvetje: kako izbrati pravi tip in velikost poročnega šopka

Nevestin poročni šopek je več kot zgolj modni dodatek. Postal je zelo popularen v viktorijanskem obdobju, ko je vsaka cvetlica v poročnem šopku imela svoj simbolen pomen. Izbira pravega poročnega šopka je zato vse prej kot lahka naloga. Tukaj si preberite, kako izbrati takšen poročni šopek, ki se bo ujemal z vašim videzom, obleko in krajem poroke.

Šopek in nevesta

Pri drobnih ali vitkih nevestah bo kaskadni poročni šopek (ali šopek v obliki slapa) poudaril njeno postavo. Tudi majhen, na gosto stisnjen šopek bo prava izbira. Lahko se odločite tudi za sestavljen cvet – šopek, narejen iz posameznih cvetnih listov, ki so speti skupaj na en sam pecelj, kar je idealno za majhne ročice. Prav tako si lahko omislite cvetno kroglo, le da naj ta ne bo prevelika.

Večji poročni šopki omogočajo višjim ali močnejšim nevestam, da izžarevajo milino. Vaša najboljša izbira je klasičen okrogel šopek, ki je nekoliko bolj drzen kot na gosto stisnjen šopek ampak vseeno manj vpadljiv kot kaskadni. Za bolj formalen videz lahko poskusite tudi z bidermajer šopkom, ki je sestavljen iz koncentričnih krogov cvetlic.

Šopek in obleka

Je vaša poročna obleka klasična ali moderno ekstravagantna? Uskladite šopek tudi z njo. Plesnaobleka, ki je po svoji naravi razkošna in izrazita potrebuje šopek, ki ne bo premajhen, saj bi se lahkodobesedno izgubil med tkanino. V večini primerov je najboljše merilo sledeče: večja kot je obleka, večji naj bo šopek. K oprijetim oblekam, ki so lahkotne in zračne, izberite šopek, ki bo izražal enako lahkotnost, kot na primer balerinin šopek ali angleški poročni šopek (v obliki grozda, sestavljen iz majhnih cvetov). Če je vaša obleka nežnih linij, vas prevelik šopek lahko obteži in prekrije vašo postavo. Tudi detajli na nevestini poročni obleki, kot so trakovi, kristalčki, pentlje in drugi dodatki, odločajo o velikosti in tipu poročnega šopka. Pazite, da s šopkom ne zakrijete teh okrasnih motivov in če je vaša obleka bogato okrašena, izberite čim bolj preprost šopek – drugače lahko izgledate prenasičeno.

Šopek in lokacija poročnega slavja

Če se bo slavje na vaši poroki odvijalo v veliki plesni dvorani, je lahko majhen šopek videti premalo pomemben. Izogibajte se majhnim, gostim šopkom in si raje izberite elegantnejši okrogel šopek. Če ste bolj dramatične narave si lahko omislite tudi imeniten kaskadni šopek. Manjše gostišče kliče po manjšem šopku. Če si kljub vsemu raje želite kaskadnega šopka, cvetličarju obvezno naročite, naj bo ta čim bolj preprost. Kaskadni šopki niso nujno narejeni iz velikega števila različnih tipov cvetov, lahko so tudi elegantnejše kompozicije iz samo enega tipa cvetja. Za sofisticiran videz vam priporočamo orhideje ali šmarnice. Če se bo slavje odvijalo na prostem, nikar ne skušajte tekmovati z mati naravo. Tukaj največje vloge ne bo odigrala velikost, ampak ujemanje s samim okoljem. Intimna poroka na dvorišču prav kliče po čim bolj preprostem in naravnem videzu šopka, medtem ko bo na primer
poroka ob morju primerna za bolj veličastnejši šopek.

Vsekakor je priporočljivo da tudi izbranemu cvetličarju poveste, kakšno poročno obleko boste nosile in kje se bo slavje odvijalo. Ta pa vam bo na podlagi vtisa, ki ga bo dobil od vas, znal svetovati.