Grajska poroka 1. del

Če bi radi romantični »da« dahnili v objemu prelepe narave in v varnem zavetju mogočnih grajskih zidov, smo za vas pripravili kratek pregled nekaterih najbolj priljubljenih gradov na Slovenskem, kjer si dva zaljubljenca lahko obljubita večno zvestobo.
[box type=”shadow” ]Cene najema vključujejo zgolj najcenejšo organizacijo osnovnih storitev na poroki, ki pa se od organizatorja do organizatorja razlikujejo, zato si na povezavah preberite, kaj vse je vključeno v ceno. Če imajo pripravljene že različne poročne pakete, so cene podane v razponu od najcenejšega do najdražjega. V kolikor grad ponuja tudi poroke s strani Upravne enote, pa naj bi bil najem seveda zastonj.[/box]

Grad Snežnik: za ljubitelje pristne kulturne dediščine

Lokacija: Notranjska
Upravna enota: Cerknica
Cena najema: 70 €

Sredi zelenih gozdov, se v ribniku zrcali romantični grad Snežnik, obdan z velikim parkom v angleškem slogu, drevoredi in jasami. Ponaša se kot edini grad z originalno opremo iz druge polovice 19. stoletja, njegovi začetki pa segajo že v 11. stoletje. Ženin in nevesta se lahko poročita v poročni sobi, ki sprejme do 70 oseb. Poroka pa je možna tudi zunaj po predhodnem dogovoru z upravljavcem gradu, Narodnim muzejem Slovenije. Dostop konjske vprege na grajsko dvorišče žal ni mogoč, prav tako je prepovedana uporaba pirotehničnih izdelkov. V okviru narodnega muzeja ne izvajajo organizacije porok, je pa možno najeti grajsko klet, pedentarsko sobo, dvorišče ali zelenico pod gradom za pol ure od 70 € naprej. Več informacij lahko najdete tukaj.

Grad Mokrice: za nepoboljšljive romantike

Lokacija: Dolenjska
Upravna enota: Brežice
Cena najema: 100 – 360 €

Mokrice so priljubljen grad za organizacijo svečanih, protokolarnih dogodkov in porok. Ponudba je res široka, saj bodočima zakoncema nudijo praktično vse, kar si želita: od vožnje s kočijo, kvarteta kljunastih flavt in citer do nočne okrasitve z baklami in ognjemetom. Poročita se lahko v poročni dvorani, grajskem parku ali celo na zelenici golf igrišča. Posebna ponudba je viteška poroka, kjer vam postrežejo tudi s srednjeveško poročno pojedino. Organizirajo vam lahko celoten dogodek, mladoporočencema pa nudijo tudi wellness program. Osnoven poročni protokol (brez posebnega programa) je seveda zastonj, cena organizacije poroke pa se giblje med 100 in 360 €, brez posebnih dodatnih storitev (vožnja s kočijo, glasbena spremljava, itd.). Več si preberite tukaj.

poroka na graduBlejski grad: za tiste, ki želijo nekaj več

Lokacija: Gorenjska
Upravna enota: Bled
Cena najema: 835 €

Na skalnati vzpetini se nad večno romantičnim Blejskim jezerom dviga mogočen Blejski grad, kjer mladoporočencem nudijo poroko s srednjeveškim pridihom. Sprejel vaju bo graščak v spremstvu žive glasbe, lahko pa izbirata tudi med dodatnimi storitvami, kot so: ogled grajske kovačnice, grajske kleti in tiskarne, vse s pripadajočimi darili (polnjenje steklenice vina, odtis poročne listine). Za poročno slavje pa si lahko izbereta tudi restavracijo na gradu. Za osnovni obvezni program pa bosta morala odšteti 835 €. Več informacij dobita tukaj.

Grad Bogenšperk: za pravljično zgodovinski dogodek

Lokacija: osrednja Slovenija
Upravna enota: Litija
Cena najema: 170 – 1000 €

V Valvasorjevem gradu boste težko dobili kaj manj, kot vsaj delček zgodovinske ponudbe. Po lipovem drevoredu se mladoporočenca lahko pripeljeta s kočijo do gradu, kjer vaju bo sprejela grajska gospoda. Poročna slovesnost bo potekala kar v Valvasorjevi knjižnici ali pa v grajskem drevoredu. Po želji imata v grajski kapelici lahko tudi cerkveno poroko. Poročno slavje pa vam lahko pripravijo tudi v viteški dvorani. Glasbena izbira je velika in prav tako klasično obarvana – iz grajskih orgel vam lahko zadoni poročna koračnica, igrajo pa vam lahko tudi godalni duet, citrarka, fanfaristi, tamburaški orkester … Pripravljene imajo različne protokole, ki stanejo od 170 do 1000 €. Njihovo ponudbo pa si oglejte tu.

Grad Tuštanj: za izpolnitev vseh poročnih želja

Lokacija: osrednja Slovenija
Upravna enota: Domžale
Cena najema: 250 €

Grad Tuštanj, ki je že nekaj let v zasebni lasti družine Pirnat, postaja vedno bolj priljubljena lokacija za poroko. Kako tudi ne, saj se ta lahko odvija v poročni dvorani klasicističnega sloga, v kateri so originalne poslikave iz konca 18. stoletja, ali pa v obokanem grajskem atriju. V gradu je tudi kapelica s čudovitimi freskami, kjer se lahko ženin in nevesta poročita tudi pred Bogom. Organizatorji vam nudijo živo glasbo s fanfarami in grajskim oktetom, za napitnico pa poskrbi operni pevec s svojo arijo. Bodoča zakonca pa si lahko izbereta tudi grajsko srednjeveško poroko s posebnim protokolom. Posebnost je njihov zvon želja, kamor gresta mladoporočenca po poročnem obredu izrazit svoje skrite srčne želje. Niso pa pozabili tudi na možnost postrežbe v atriju in vožnje s kočijo do gradu. Več o poroki na gradu Tuštanj.