Neobičajna poroka: zakaj pa ne?

Dan vaše poroke bo tako ali tako nepozaben, če pa želita izstopati, si tukaj preberita, kje se vse lahko pri nas (poleg običajnih cerkva in matičnih uradov) še dahneta svoj usodni »da«. Visoko na nebu, globoko pod zemljo in povsod vmes …

1. Poroka pod Triglavom

Do sedaj se sicer na Kredarici še noben par ni poročil civilno, toda če sta zaljubljena v gore, se lahko tam odločita za cerkveno poroko. Kapelica na Kredarici spada pod župnijo Dovje. Dogovoriti se morata s krajevno pristojnim župnikom in seveda tudi povprašati svojega, če je v dovolj dobri kondiciji. Zakonsko bi bilo sicer mogoče imeti tudi civilno poroko na takšnem kraju, saj se lahko sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov dovoli tudi zgolj na željo mladoporočencev, v praksi pa to pomeni, da bi morala (osebno) poznati kakšnega matičarja, ki bi to hotel opraviti.

2. Poroka pod vodo

Tudi podvodna poroka je možna, čeprav je kot takšna neveljavna in jo je potrebno ponoviti na suhem. Za vse pa se lahko dogovorita v potapljaškem centru Noriksub, kjer podvodne poročne zaobljube tudi organizirajo. Skupaj z zaročencema so pod vodo lahko prisotni tudi potapljaški svatje, ostali svatje pa si podvodni poročni obred lahko ogledajo z barke s prozornim dnom. Kratek tečaj potapljanja stane 50 € na osebo, poročni potop za svate pa dodatnih 30 € po osebi. Sam poročni obred pod vodo traja 15 minut. Več o njihovi ponudbi si lahko preberete na spletni strani potapljaškega centra.

3. Poroka v jami

Vajina poročna pravljica se lahko odvija tudi globoko pod zemljo – natančneje v Postojnski jami, kjer vam organizirajo celoten dogodek. Gostje se bodo do poročne dvorane pripeljali z jamskim vlakom, kjer bosta zaročenca drug drugemu obljubila večno zvestobo med čudovitimi kapniki, svečniki, stebri, stenskimi in stropnimi ornamenti. Cena organizacije takšne poroke je od 1300 € naprej, kar vključuje najemnino in pripravo prostora ter vstopnino za 20 gostov. Druga lokacija je jamski del muzeja premogovništva v Velenju, kjer lahko v kapelici sv. Barbare sklenete cerkveni zakon, pa tudi civilno poroko. Če si želita takšne jamske poroke, se obrnita na Muzej premogovništva Slovenije.

4. Poroka v balonu

Sta zaljubljena v višine? Zakaj si poročnih obljub ne bi izmenjala nekje visoko nad tlemi – v balonu. Res da bosta najprej morala dobiti posebno dovoljenje za takšno poroko in matičarja, ki se ne boji višine, a nič ni nemogoče. V Balonarskem centru Barje, na primer, bodo z veseljem organizirali takšen romantičen polet. V poročni košari balona je poleg pilota prostora še za osem oseb, obvezno pa morata biti prisotna vidva, vajini priči, matičar in priča upravne enote. Seveda se lahko odločita, da vaju svatje spremljajo v drugih balonih ali pa bodo počakali, da se spet vrneta na tla, kot mladoporočenca. Običajno poročni polet z balonom poteka nad romantičnim Otočcem ali Kostanjevico na Krki, lahko pa se dogovorite tudi drugje. Koliko boste za to odšteli? Vsaj 400 €, kot je zapisano na spletni strani balonarskega centra.

5. Poroka na ladji

Zaljubljena v morje? Kar nekaj ponudnikov v Sloveniji vam ponuja poročno romanco na ladji. Po navadi sami organizirajo celoten poročni obred in pogostitev, vidva morata priskrbeti le obleke. Nato pa se lahko takoj odpravita na medene tedne . Cene za ladijske poroke se gibljejo nekje od 500 do 1500 € za sam obred, ki se lahko odvije na križarki ali na obali katerega od pristaniških mest. Za poroko na ladji pa se lahko odločita tudi drugje kot na morju – in sicer v osrčju Julijcev sredi Bohinjskega jezera. Za njihovo ponudbo pa jih lahko povprašata tukaj.

Ne glede na to, kje bosta začela vajino skupno življenjsko pot, pa je najpomembnejše to, da jo bosta začela. Čestitke!