Najdražje poroke vseh časov

najdražje porokeSlovenci v povprečju za organizacijo poroke namenimo okrog 5000 evrov. Znesek za katerega mora slovenski par s povprečnimi dohodki kar nekaj časa varčevati, se ne more primerjati z zvezdniškimi porokami, ki praktično ne poznajo finančnih omejitev. V pričakovanju poroke princa Williama in Kate Middleton, ki bo prav gotovo postregla z vrtoglavimi številkami, smo raziskali kateri so tisti slavni zvezdniki, ki so pred poroko leta 2011, najmanj varčevali pri organizaciji svoje poroke.

Poroka #12: Katie Holmes in Tom Cruise

Poroka leta 2006 se je odvijala v  gradu Odescalchi di Bracciano, nedaleč stran od Rima v sosednji Italiji. Bila je pravi medijski spektakel, saj so novinarji že več dni pred tem okupirali okolico. Poročne obleke ženina, neveste in male Suri je kreiral Giorgio Armani, za vzdušje pa sta skrbela italijanski tenor Andrea Bocelli in simfonični orkester. Samo za obleke naj bi par odštel več kot 150.000 dolarjev, za 300 steklenic vrhunskega vina pa celih 180.000 dolarjev.

Ocenjeni končni znesek poroke: 2 milijona dolarjev.

Poroka #11: Christina Aguilera in Jordan Bratman

Par si je izmenjal zaobljube novembra 2005 v Kaliforniji. Slovesnost je potekala v zimskem šotoru, ki je bil okrašen z belimi vrtnicami in srebrnimi draperijami.  Christina je nosila dve vrtnici: eno pravo in eno diamantno. Za poročni obleki je par odštel 35.000 dolarjev, za glasbo pa 80.000 dolarjev. Zanimivo je, da je v istem letu Christina več zaslužila z eno samo poroko, kot pa je zapravila denarja na svoji. Pela je namreč na poroki ruskega tajkuna Andreja Melničenka, kjer na bi za nastop prejela vrtoglavih 3,6 milijona dolarjev.

Ocenjeni končni znesek poroke: 2 milijona dolarjev

Poroka #10: Liz Hurley in Arun Nayar

Igralka Elizabeth Hurley je na svoji drugi poroki omožila indijskega poslovneža Aruna Nayara. Kot je v navadi indijskih poročnih slovesnosti je bila tudi ta maratonska. Trajala je celih osem dni in se odvijala na dveh kontinentih. Britanski obred sta imela na gradu Sudeley 2. marca 2007, 9. marca pa še v Indiji. Za privatna letala sta odštela neskromnih 300.000 dolarjev.

Ocenjeni končni znesek poroke: 2,5 milijona dolarjev

Poroka #9: Paul McCartney in Heather Mills

Nekdanji Beatle je svojo izbranko zaprosil z 21 karatnim diamantnim prstanom. Poroka je minila v indijskem stilu in je vsebovala vegetarijansko pogostitev. Nevesto je na poti do oltarja spremljala pesem Heather, ki jo je Paul napisal prav zanjo. Noč se je zaključila z impresivnim ognjemetom, ki je v zrak pognal 150.000 dolarjev. Za najem gradu je par odštel 40.000 dolarjev, prav toliko pa je stala nevestina poročna obleka.

Ocenjeni končni znesek poroke: 3 milijone dolarjev

Poroka #8: Liza Minelli in David Gest

850 povabljencev je bilo leta 2002 priča poroki Lize Minelli in Davida Gesta. Poročna slovesnost se je odvijala v New Yorku, priči sta bila pokojna Michael Jackson in Elizabeth Taylor. Za zabavo in glasbo so na poroki med drugim skrbeli Tony Bennett, Stevie Wonder in Natalie Cole. Par je samo za cvetlične dekoracije odštel 700.000 dolarjev. Kljub temu, da poroka velja za eno najdražjih v svetu show-businessa, to paru ni pripomoglo k večni zvestobi, saj sta se Liza in David že naslednje leto ločila.

Ocenjeni končni znesek poroke: 3,5 milijona dolarjev

Poroka #7: Salma Hayek in François-Henri Pinault

Igralka se je s francoskim poslovnežem poročila leta 2009 v znameniti beneški operni hiši. Med povabljenimi so bili pevec skupine U2 Bono, Penélope Cruz, Javier Bardem, Charlize Theron in Woody Harrelson. Salma naj bi zanikala razsipnost na svoji poroki, med drugim je tudi dejala:” Zapraviti 2 milijona dolarjev za poroko je velika neumnost. Sama tega ne bi nikoli storila.” Ocene poznavalcev pa pravijo, da je par za poroko namenil še dober milijon več.

Ocenjeni končni znesek poroke: 3,5 milijona dolarjev

Poroka #6: Chelsea Clinton in Marc Mezvinsky

Hči nekdanjega predsednika ZDA se je poročila s premožnim bankirjem v priljubljenem letovišču Rhinebeck. Chelsea je na sebi nosila čudovite kreacijo znane oblikovalke poročnih oblek Vere Wang. Med dražje zneske na končnem računu poroke so bili gotovo klimatizirani šotori, za katere naj bi bilo potrebno odšteti 600.000 dolarjev. Zaradi profila gostov, med katerimi ni manjkalo nekdanje in aktualne politične elite, je račun izdatno povišalo tudi organizacija varovanja gostov.

Ocenjeni končni znesek poroke: 5 milijonov dolarjev

Poroka #5: Coleen McLoughlin in Wayne Rooney

Če si nogometaš kova Wayna Rooneyja, ti samo revija OK! plača 4 milijone dolarjev za ekskluzivno poročanje s tvoje poroke. Kljub temu je paru uspelo zapraviti še par milijonov več. Nevestina obleka naj bi bila ocenjena na vrednost 100.000 funtov. Najem privatnih letal, ki so goste pripeljala iz Anglije do italijanske riviere, kjer se je par nato poročil, naj bi presegel vrednost 200.000 funtov.

Ocenjeni končni znesek poroke: 8 milijonov dolarjev

Poroka #4: Aleksandra Kokotović in Andrej Melničenko

Ko se je ruski multimilijonar leta 2005 poročil z bivšo miss Jugoslavije, se ni želel zadovoljiti z navadnim poročnim bendom. Na poroki so za glasbo skrbeli Whitney Houston, Christina Aguilera in Julio Iglesias. Vsak izmed njih naj bi za svoj nastop v žep pospravil 3,6 milijona dolarjev. Govorice pravijo, da naj bi dal Melničenko razstaviti neko rusko kapelico iz domačega kraja in jo sestavil na Azurni obali, kjer je potekala poročna slovesnost.

Ocenjeni končni znesek poroke: 30 milijonov dolarjev

Poroka #3: Vanisha Mittal in Amit Bhatia

Poroka hčere železarskega tajkuna in poslovneža Amita Bhatia se je odvijala v Versaillesu.  Šest dnevno slavje, 1000 gostov, vključno z vodilnimi Indijskimi poslovneži in zvezdami Bollywooda, nočitve v hotelih s petimi zvezdicami za vse povabljene, ognjemet nad Eiffelovim stolp, can-can plesalke,… Ko je bilo vse to potrebno plačati se je številka na končnem računu poročnega slavja ustavila pri 60 milijonih dolarjev.

Ocenjeni končni znesek poroke: 60 milijonov dolarjev

Poroka #2: Diana Spencer in Princ Charles

Poroko, ki jo nekateri imenujejo tudi poroka prejšnjega stoletja in pravljična poroka, se je odvijala 29. julija 1981 v Londonu. Poroko staršev princa Williama je prek malih zaslonov spremljalo 750 milijonov ljudi po vsem svetu. Strošek poroke nikdar ni bil objavljen, vendar je brez dvoma šlo za ekstravagantno slavje. Dianin zaročni prstan, ki ga sedaj nosi Kate Middleton, je takrat stal okoli 35.000 funtov, kar danes pomeni malo manj kot 100.000 evrov.

Ocenjeni končni znesek poroke: današnjih 70 milijonov dolarjev

Poroka #1: princesa Salama in šejk Mohamed bin Rashid Al Maktoum

Šejk Mohamed, današnji premier Združenih arabskih Emiratov, je za poroko s princeso Salamo leta 1981 dal zgraditi stadion, s kapaciteto 20.000 ljudi. Za izgradnjo je takrat odštel 44 milijonov dolarjev, kar bi prevedeno v današnji čas pomenilo okroglih 100 milijonov. Četrt stoletja kasneje ta poroka še vedno velja za najdražjo poroko vseh časov in je tudi zapisana v Guinnessovi knjigi rekordov.

Ocenjeni končni znesek poroke: današnjih 100 milijonov dolarjev