Poročna torta – več kot posladek

rezanje poročne torteTradicionalna poročna zabava se konča sladko – s poročno torto. Ne glede na to ali je postrežena točno ob polnoči ali ob drugem času, je poročna torta več kot posladek na poročnem meniju. Z njo je povezan cel obred in v tem članku si lahko preberete od kod izvira običaj poročne torte in na kaj morate biti pozorni pri izbiri.

Od rimskega imperija do danes?

Res je. Zgodovina poročne torte sega vse tja do rimskih časov, ko je ženin na glavi svoje neveste »razbil« ječmenov kruh, kar je simboliziralo odvzem nevestine nedolžnosti in moževo nadvlado nad njo. Drobtine, ki so pri tem padle na tla, pa so pojedli svatje in naj bi zagotavljale plodnost. K sreči danes gostom ni treba pobirati koščkov torte s tal in tudi nevestini glavi je prihranjeno, saj se je simbolika tega obreda močno spremenila. Nekakšna vez s preteklostjo pa le ostaja – kot svatje v rimskih časih, so tudi svatje na današnjih porokah deležni vsak svojega kosa poročne torte, kar simbolizira delitev sreče mladoporočencev med svoje goste.

Izbira barve in oblike poročne torte

Tradicionalna barva za poročno torto je morala biti bela. Iz dveh razlogov seveda. Poročna torta je tesno povezana s samo nevesto. Tako kot je nevesta kraljica poroke, je poročna torta kraljica poročnega obeda in se je v nekaterih kulturah imenovala tudi nevestina torta. Zato ni čudno, da je morala biti bela, saj je, tako kot nevestina obleka, simbolizirala njeno čistost. Poleg tega, je bilo potrebno za najbolj fino rafiniran bel sladkor, iz katerega je bila narejena glazura za torto, nekdaj odšteti veliko denarja. Bolj bela kot je torta torej bila, bolj premožna naj bi bila nevestina družina. Tudi danes se večina mladoporočencev odloči za takšno torto, ki se sklada z barvo nevestine obleke in s samim stilom poroke, tudi če ta ni bele barve. Zato ni več nujno, da je torta zgolj bela, ampak da se ujema z videzom celotne poroke.

Rezanje poročne torte

Nekdaj je bilo to zgolj delo za nevesto, danes pa je rezanje poročne torte na simbolen način prvo opravilo, ki se ga mladoporočenca kot mož in žena lotita skupaj. S tem opravilom se ponekod pojavljajo tudi različne vraže. Najbolj znana je verjetno ta, da če bo ženin pri rezanju torte položil svojo roko na nevestino, naj bi to pomenilo, da bo bodisi skrbel zanjo celo življenje, bodisi gospodoval nad njo. Če pa bo položil roko pod roko svoje neveste, naj bi to pomenilo, da bo ona nosila hlače v hiši.

Prvi kos torte

Seveda ga pojesta ženin in nevesta skupaj. Ni treba, da si torto razmažeta po obrazu, lahko jo pojesta tudi na bolj eleganten način, tradicionalno pa seveda brez pribora – torej z rokami in to tako, da ženin hrani nevesto, nevesta pa ženina. Tudi ta obred ima lepo simboliko, in sicer, da bosta v zakonu vzajemno skrbela drug za drugega.

Nekaj nasvetov pri izbiri vajine poročne torte

Nekatere neveste sanjajo o večnadstropni poročni torti, drugim je bolj pomembna sama dekoracija, spet tretje bi želele na torti imeti napisano posebno posvetilo. Ne glede na želje posameznika, pa je verjetno skupna želja ta, da bo torta zares okusna. Če je možno, se torej pri slaščičarju dogovorite za degustacijo vajine poročne torte in izberita okus, ki vama je najbolj pri srcu. Običajno pa se pari odločijo za vsaj dva različna okusa torte, še posebej, če vedo, da imajo gostje različne okuse. Dogovorite se s slaščičarno, da vama poročno torto tudi dostavijo v gostišče, kjer se bo odvijalo slavje. Celoten obred pri poročni torti običajno vodi ansambel ali animator na poroki, zato je pomembno, da se že prej dogovorite o željah pri rezanju in razdeljevanju poročne torte, oz. o tem povprašata vodjo ansambla, kako oni običajno to izpeljejo. Več o izbiri poročnega ansambla za vašo poroko pa si lahko preberete tukaj.