Planer za ženina

Potem, ko ste svojo izvoljenko zaprosili, lahko začnete odštevati dneve do poroke – in seštevati stvari, ki jih morate do takrat postoriti. V pomoč pri obvladovanju vseh opravkov naj vam bo tale 12-mesečni seznam opravkov.

12 mesecev prej

Premislite, kje želita imeti poročni obred in gostijo. Cerkev na Brezjah, pod lipo v Lipici, Postojnska jama ali Triglav? Najbolj priljubljene točke so hitro zasedene, posebno v poletnih in jesenskih mesecih, zato se dogovorita, kako velike poroke si želita in začnita iskati lokacijo.

Razmislite o poročni priči – vključite jo v priprave na poroko.

Brez neprijetnih presenečenj glede daril? Čeprav se sliši nenavadno, veliko svatov začne takoj ob naznanitvi zaroke razmišljati o darilih za mladoporočenca. Izdelajta seznam daril ali si celo napravita blog o pripravah na vajino poroko – ta modna in nadvse praktična zadeva, je lahko vama in vajinim svatom v veliko pomoč tudi pri izbiri daril.

9 mesecev prej

Rezervirajte talente. Skupaj z izvoljenko spoznajta vse osebe, ki bodo imele ključno vlogo pri vajini poroki: od duhovnika in matičarja do vodja ansambla, posnemovalca Helene Blagne … Še vedno je najboljši osebni stik, kolikor je to mogoče. Tako se ustvari prav prijetno – domače vzdušje na poroki, saj že en prijeten klepet pred poroko omogoča vsakemu od »nastopajočih«, da vaju bolje spozna in tako se boste izognili nepotrebnim napetostim.

Ugotovite, kdo so vaši pravi prijatelji. Naredite seznam povabljencev s vaše strani. V to dejavnost boste morda hoteli vključiti tudi vaše starše.

6 mesecev prej

Načrtujte vajine medene tedne. Bi šla na Havaje, na Hrvaško, na Bled? Če bosta odpotovala izven meja Slovenije, je zdaj pravi čas, da preverita veljavnost potnih listov ali si jih po potrebi naročita. Pri potovanjih v bolj eksotične kraje se pozanimajta še o morebitnih cepljenjih in vizah.

Kdo bo vozil? Običajno se svatje na poroko pripeljejo v lastnih avtomobilih. Vidva pa bosta morda želela najeti limuzino ali kočijo. Preverita možnosti, ki so vama na voljo. Vsekakor pa se tudi ob prevozu z osebnim avtomobilom dogovorite s šoferjem (pogosto bo to vaša priča).

3 mesece prej

Sedaj mora biti seznam povabljencev izpopolnjen. Imeti mora torej vaše, nevestino in starševsko odobritev. Čas je, da razpošljeta vabila.

Oblecite se. Frak, smoking ali narodna noša? Odločite se in kupite. Seveda pred tem pridobite še mnenje in dovoljenje vaše izvoljenke. Rezervirajte sestanek pri zlatarju. Skupaj z bodočo gospo se nato odpravita pomerjat in izbirat poročna prstana. Odločita se tudi o možnostih graviranega napisa.

6 do 8 tednov prej

Za sijoč nasmeh zmanjšajte vnos kave in poskusite pasto za beljenje zob. Si želite pravega bleska? Razmislite o profesionalnem beljenju zob pri zobozdravniku. Ne skoparite. Pripravljate se na enega najpomembnejših trenutkov v vašem življenju, zato resno razmislite in kupite svoji nevesti poročno darilo. Naj bo osebno, naj bo posebno, naj bo zakonito.

Ne zgubite jih – živcev in prstanov, seveda. Ob prevzemu ne pozabite skrbno pregledati vgraviranih imen, datuma in morda še česa (napak in česar ne bi smelo pisati). Prstane doma spravite na varno mesto, in si ga dobro zapomnite!

2 tedna prej

Z bodočo ženko počnita kaj zares romantičnega – sprostitev v teh napetih dneh bo obema le koristila. Ne uganjajte norčij, vseeno pa se zabavajte na fantovščini. Navsezadnje, bo to vaša poslovilna zabava od samskega stanu – priložnost, da se skupaj poslovite od fantovskih neumnosti in se izkažete za zrelega moža.

1 teden prej

Sprostite se, še prej pa preverite vse rezervacije (lokacija poroke, poročnega obreda, poročnega potovanja …). Začnite pakirati kovčke. Recite kaj … pametnega. Pripravite kratek, šaljiv in ganljiv govor ter začnite vaditi, da bo zares »improvizatorski«. Brez listka na poroki, prosim. Pripravite denar (morda tudi za šrango) in zberite čete. Svoji priči še enkrat razložite njene obveznosti in poskrbite za čisto in zlikano obleko. Aja, in pojdite že enkrat k frizerju.

1 dan prej

Naj se ji orosijo oči. Napišite ji ljubko kratko sporočilce s pesmico, lepo mislijo ali iskrenim »Ljubim te« in ji ga pustite nekje, kjer ga bo na poročno jutro gotovo zagledala.