Kako izbrati pravi ansambel za vašo poroko?

violinistPoročni ansambel lahko naredi vaš najpomembnejši dan nepozaben v dobrem ali slabem smislu. »Glasba je hrana ljubezni« je dejal William Shakespeare in zato ne sme manjkati na nobeni poroki. Izbrati pravi ansambel pa ni tako preprosto, kot se morda zdi na prvi pogled. Tukaj vam ponujamo nekaj idej in ključnih faktorjev, ki naj vam pomagajo pri vaši izbiri poročnega ansambla.

Kakšna zvrst glasbe vam požene kri po žilah?

Izbira je velika. Največ parov se še vedno odloči za klasiko – v poročnem kontekstu je to seveda narodnozabavni ansambel. Ansambel, ki bo igral domačo glasbo, je prav gotovo izbira, s katero ne morete zgrešiti, če vam je ta zvrst vsaj malo pri srcu. Zapomnite si – pri načrtovanju poroke vedno najprej pomislite na vajine želje in šele nato na želje svojcev in družine. Če sta po duši rokerja, ali pa vama bolj ležijo plesni ritmi tujih zvrsti glasbe, preglejta kakšne možnosti imata, da bi vama ansambel igral po vajinem okusu. Zelo popularne so duo ali trio zasedbe, ki igrajo različne zvrsti, tako da se za vsakogar najde nekaj, od slovenske, tuje, dalmatinske, narodnozabavne do turbofolk glasbe. Takšno skupino največkrat sestavljajo glasbeniki, ki igrajo na kitaro, klaviature in harmoniko. Poleg tega pa seveda tudi pojejo. Tukaj je izbira res velika. Vendar pozor! Niso vsi izvajalci, ki vam obljubljajo nepozabno glasbeno doživetje, vedno tudi zares tisto, kar si želite.

Kako se dogovoriti z ansamblom?

Ko se bosta odločila, kateri tip ansambla si želita na poroki, je dobro, da se pred dokončno izbiro malo pozanimata, kaj vama določena zasedba ponuja. Idealno je seveda, če ansambel že poznata in so vama že prirasli k srcu. Tako je težji del naloge že opravljen, saj se morate le dogovoriti, da boste vajine želje uskladili z njihovimi zmožnostmi. Si želite, da bi vam prišli igrat tudi pred obredom oz. po samem poročnem obredu, ali samo na poročno zabavo? Vama je kakšna skladba posebej pri srcu in bi si želela njeno izvedbo slišati v živo na vajinem slavju? Povprašajta, če jo morda že poznajo, oz. če bi se jo želeli naučiti. Ker si mora ansambel tudi odpočiti – običajno vsakih 45 minut – se med odmorom po navadi predvaja glasba iz CD-ja. Tudi o tej glasbi se pogovorite s skupino. Ansambel je že v samem bistvu namenjen osnovni zabavi na slavju – plesu. Prvi ples je seveda vajin, zato se dobro dogovorite, kaj vama bodo igrali, ko bodo vse oči uprte v vaju. To je običajno valček, če pa imata kakšno posebno glasbeno željo, pa kar na dan z njo. Ker pa so glasbeniki na poroki pravzaprav koordinatorji celotnega programa, se pozanimajta tudi, kakšne igre ponujajo, kako poskrbijo za metanje šopka, rezanje torte in podobno.

Koliko stane ansambel?

Cena za poročni ansambel se v povprečju giblje nekje od 500 pa do 2000 € in je seveda odvisna od tega, ali bi radi, da vam igra le nekaj ur ali do jutra, in od tega, kako zaželene glasbene izvajalce si na vaši poroki želite. Vsekakor je cena povezana tudi s kakovostjo (ne samo izvajanja glasbe, pač pa tudi animacije in vodenja poročnega slavja).

Nekaj idej za pomoč pri izbiri poročnega ansambla:

  1. Če imata to možnost, si najprej okvirno izberita dva ali tri izvajalce in jih nato pojdita poslušat. Tako bosta dobila informacije iz prve roke o njihovem načinu nastopanja, oblačenja, animiranja publike in se nato lažje odločila za pravega.
  2. Če želite nekoliko prihraniti pri izbiri glasbenega izvajalca na poroki, ali pa če si želite malo drugačnega slavja, se lahko odločite tudi za DJ-a ali recimo posamezne izvajalce: citrarja, one-man band, kitarista, violinista, harmonikarja … Nekateri so pravi mojstri in vam na svoj inštrument lahko zaigrajo praktično, kar želite, cena pa je po navadi ugodnejša od številčnejših zasedb.
  3. Naj vam ne bo nerodno izraziti točno, česa si želite oz. morda še bolj pomembno, česa si izrecno ne želite na vaši poroki. Navsezadnje, njim ne bo nerodno, ko bodo zahtevali plačilo.

1 thought on “Kako izbrati pravi ansambel za vašo poroko?”

Comments are closed.